PRESSMEDDELANDE 25 APRIL 2021

Artister och unga aktivister samarbetar för klimaträttvisa – detta hände i Sverige och världen i natt

Under gårdagen (den 24 april) genomförde hundratals artister och unga aktivister gerillakonserter, ljusprojektioner och digitala uppträdanden på fem kontinenter när det globala initiativet Climate Live lanserades. I Sverige samlades folkkära artister och unga klimataktivister vid Sveriges Riksdag. Helen Sjöholm, Maxida Märak, Petra Marklund och Fricky är några av artisterna som står bakom Climate Live i Sverige.

“Med musik som verktyg vill vi förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, och samtidigt fråga världens makthavare: CAN YOU HEAR US YET?”, säger Andreas Magnusson från Fridays For Future.

De senaste åren har miljontals unga tagit till gatorna för att kräva förändring och ansvar. Det finns fortfarande en stor frustration hos unga runtom i världen över otillräcklig klimatpolitisk handling. Genom Climate Live vill de:

  1. engagera den stora massan och nå en ny publik genom musik,
  2. öka medvetenheten om de utmaningar vi står inför – idag och i framtiden,
  3. sätta press på världens politiska, ekonomiska och kulturella ledare att vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa klimatkrisen.

Rörelsen startades av unga aktivister i Storbritannien, och finns nu i mer än 40 länder – bland annat Japan, Kanada, Tyskland, Mexiko, Uganda, Colombia, Israel och Sverige.

“Jag startade Climate Live 2019 efter att ha blivit inspirerad av Brian May från Queen som i en intervju sa att vi behöver ett Live Aid för klimatkrisen. Jag tyckte att det var en briljant idé att engagera fler unga i klimatrörelsen, på vårt egna unika sätt, och började genast kontakta olika aktivister”, säger Frances Fox, grundare av Climate Live.

Igår kväll hölls digitala uppträdanden, ljusprojektioner och gerillakonserter vid maktcentrum runtom i världen – däribland Sverige.

Detta hände i Sverige:

I Stockholm möttes artisterna Helen Sjöholm, Maxida Märak, Fricky och Oscar Stembridge tillsammans med unga aktivister från Fridays For Future och festivalarrangörer från LiveGreen. Tillsammans höll de gerillakonserter och en ljusprojektion på Sveriges Riksdag och Stockholms Stadshus med budskapet CAN YOU HEAR US YET?

“Klimatfrågan är den största utmaningen någonsin för mänskligheten. Det är dags att göra något. Göra något, inte bara snacka. Jag stödjer Climate Live och alla unga – och äldre – som tagit upp kampen för vår planet. Det här är allas vårt ansvar!” säger Helen Sjöholm.

“Jag hoppas de kan höra oss. Kan de höra oss än? Om inte, så gör vi detta igen!” säger Oscar Stembridge.

Sveriges Riksdag har blivit en internationell symbol för den unga klimatrörelsen tack vare Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Därför hölls även ett symboliskt brandtal av unga aktivister från Fridays For Future.

”Klimatkrisen drabbar och kommer att drabba alla delar av samhället, och det är enbart genom att gå samman och tillsammans höja våra röster som vi kan hindra den från att eskalera. Musiken är ett sätt att förena och mobilisera människor för klimaträttvisa.” säger Alde Fermskog, en av talarna och arrangörerna bakom Climate Live Sweden.

Dessutom arrangerades en livestream med artister från hela Sverige, däribland Petra Marklund, Naomi Wiehe och The Hebbe Sisters.

Se livestreamen här

Foto: Isabelle Axelsson

Bilder från gerillakonserten vid Sveriges Riksdag

Foto: Kevin Chang

Om artisterna som uppträdde framför Sveriges Riksdag:

Helen Sjöholm – Helen slog igenom när hon spelade huvudrollen i musikalen Kristina från Duvemåla, och är idag en av Sveriges mest folkkära artister och musikalskådespelare.

Fricky – Fricky är en av Sveriges största rappare och hip hop-artister, och har bland annat vunnit årets artist på P3 Guld 2019.

Maxida Märak – Med hennes unika blandning av hip hop och traditionell samisk jojk är Maxida en av Sveriges mest unika och tongivande artister som synts i bland annat Allsång på Skansen, Jills Veranda och Melodifestivalen.

Oscar Stembridge – Oscar blev vid 11 års ålder den yngsta artisten någonsin att skriva skivkontrakt med skivbolaget Universal. Samma år spelade han på en av Fridays For Futures globala skolstrejker, och nu två år senare engagerar han sig för Climate Live.

Arrangörer av Climate Live Sweden:

Climate Live International, LiveGreen och Fridays for Future Sweden.

Partners och sponsorer:

Greenpeace Sverige, WWF Sweden Youth, Fältbiologerna, All Set for Change, Klimataktion, Researchers Desk, Levande Video och Soundlevel.

Om Climate Live:

Climate Live är en global rörelse med syfte att förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa. Under den 24 april och 16 oktober 2021 arrangeras ungdomsledda konserter i fler än 40 länder.

Läs mer här

Presskontakter i Sverige:

Louise Lindén, LiveGreen

+46 73-442 78 10
louise@livegreen.se

Andreas Magnusson, Fridays For Future Sweden 

+46 72-510 13 80
andreas.magnusson@fridaysforfuture.se

Kontakt

sweden@climatelive.org

+46 73-442 78 10

Swish

123 062 66 97